Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene

Pošaljite:
0 preporuka

  • Telefon 1: 011 247 2295
  • Telefon 2: Nedostupno
  • Faks: Nedostupno
  • Platne kartice: Nedostupno
Lokacije:

Jove Ilića 123, Beograd, Voždovac, Srbija

Kategorija:

Opšte informacije

Delatnosti:

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene - Verski objekti Verski objekti Pravoslavne crkve Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene Beograd Srbija

3. juna po novom, a 21. maja po starom kalendaru, naša Sveta Crkva slavi Svete Cara Konstantina i Caricu Jelenu. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova u našoj Crkvi, među kojima je i Voždovačka crkva u Beogradu.
Hram Svetog Konstantina i Jelene slavi Krstovdan (27. septembra) kao preslavu hramovne slave svetitelja zahvaljujući čijoj revnosti je i pronađen časni krst na kom je raspet Gospod Isus Hristos, jer čuva svetinju-česticu časnog i životvornog krsta koja je ugrađena u poveći krst.
Patrijarh German je nakon obilaska Svete Zemlje u toku Strasne sedmice i Uskrsa 1959. god darovao Voždovačku crkvu ovom dragocenošću.
Starobeogradsko "Voždovo predgrađe" na kome se nalazi hram Sv. Cara konstantina i Jelene, dobilo je svoj naziv početkom 20. veka, tačnije 1903, tj. posle dolaska na presto kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ovde je vožd Karađorđe sa svojim ustanicima tokom 1806. logorovao, okupljao vojsku i sa ovog predgrađa polazio na beogradsku tvrđavu prilikom njenog osvajanja.
Nakon drugog svetskog rata područje Voždovca se naglo razvija usled priliva stanovništva. Stari hram, nije mogao da odgovara potrebama parohijana iz 4 parohije. Usled toga, starešine hrama sa crkvenom upravom su po želji Njegove Svetosti Patrijarha Germana angažovale arhitektu Dragomira Tadića da izradi idejnu skicu za novu crkvu. Prvobitna ideja je bila da se sazida potpuno novi hram na temeljima postojećeg, međutim od toga se ubrzo odustalo. Stari hram je postepeno rušen počevši od zapadne strane gde je sagrađen prostor za sveće, krstionica, glaerija za hor iznad i zvonik. Celokupan temelj bivšeg starog hrama je učvršćen i proširen. Ovi građevinski radovi su završeni 1. decembra 1970. godine. 20. novembra je hram privremeno osposobljen za bogosluženje i tog dana je po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop marčanski Danilo, osvetio veliki pozlaćeni krst na zvoniku i obavio Malo osvećenje hrama.
Hram poseduje i izvestan broj crkvenih predmeta i bogoslužbenih knjiga od značajne vrednosti.
Ovu crkvu odlikuje živ parohijski život koji se ogleda u dugogodišnjoj praksi održavanja duhovnih tribina, časova veronauke, radu sa mladima za šta je zaslužno sveštenstvo Voždovačke crkve.


Tagovi: Verski objekti Pravoslavne crkve
Slike proizvoda i usluga
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika1_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika2_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika3_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika4_thumb.jpg
Preporuke, pitanja i sugestije za firmu Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene
Preporuke

preporuke potrošača


mišljenja potrošača. iskustva običnih ljudi

Preporuke
Prikaži:

Preporuke potrošača za firmu Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene


Nema preporuka za ovu firmu - budite prvi koji će napisati preporuku!

Napišite pohvalu | Napišite primedbu

Pitanja potrošača za firmu Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene


Nema postavljenih pitanja za ovu firmu – budite prvi koji će postaviti pitanje!

Postavite pitanje

Sugestije potrošača za firmu Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene


Nema sugestija za ovu firmu - budite prvi koji će napisati sugestiju!

Napišite sugestiju