Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija

Pošaljite:
0 preporuka

  • Telefon 1: 011 302 5112
  • Telefon 2: Nedostupno
  • Faks: Nedostupno
  • Platne kartice: Nedostupno
Lokacije:

Kralja Petra Prvog 5, Beograd, Stari grad, Srbija

Kategorija:

Opšte informacije

Delatnosti:

Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija - Verski objekti Verski objekti Pravoslavne crkve Srpska pravoslavna crkva Beograd Srbija

Srpska pravoslavna crkva je pomesna autokefalna crkva. Nalazi se na 6. mestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang patrijaršije. Sedište Srpske pravoslavne crkve je u patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Sadašnja zgrada Patrijaršije sazidana je 1934-35. godine po projektu arhitekte Viktora Lukomskog. U istočnom delu zgrade nalazi se kapela posvećena svetom Simeonu Mirotočivom. U Patrijaršiji se nalaze Biblioteka i Muzej Srpske pravoslavne crkve.
Na čelu Srpske pravoslavne crkve, kao njen vrhovni poglavar, nalazi se patrijarh srpski sa titulom „arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski“.
Najviša crkveno-jerarhijska tela su Sveti arhijerejski sabor, Sveti arhijerejski sinod i Veliki crkveni sud, a najviša crkveno-samoupravna tela su Patrijaršijski savet i Patrijaršijski upravni odbor. Na čelu svih ovih tela, osim Velikog crkvenog suda, nalazi se patrijarh srpski.
Srpska pravoslavna crkva je episkopalna odnosno njena glavna administrativna podela je na eparhije. Na čelu eparhije se nalazi eparhijski arhijerej, koji nosi neko od zvanja: episkop, mitropolit, arhiepiskop ili patrijarh.
Teritorija na kojoj deluje Srpska pravoslavna crkva podeljena je na 5 mitropolija, 34 eparhije i Ohridsku arhiepiskopiju koju čine 1 mitropolija i 6 eparhija.
Eparhije se dalje dele na arhijerejska namesništva, od kojih se svako sastoji iz nekoliko crkvenih opština. Parohija je najmanja jedinica u crkvenoj organizaciji. To je zajednica vernika koja se okuplja na svetoj liturgiji koju vodi sveštenik.
Srpska pravoslavna crkva ima veliki broj hramova i manastira. Među najpoznatije i najznačajnije spadaju:
• Hram Svetog Save na Vračaru, Saborna crkva i Crkva Svetog Marka u Beogradu,
• manastiri: Hilandar, Studenica, Žiča, Gračanica, Dečani, Sopoćani, Pećka patrijaršija, Devič, Mileševa, Ravanica, Ljubostinja, Ćelije, Tronoša, Ostrog, Cetinjski manastir, Hopovo, Krušedol, Vraćevšnica, Manasija, Đurđevi Stupovi, Lepavina, Krka, Krupa, Dragović, Banjska, Piva, Savina, Soko, Gornjak, Vitovnica, Radovašnica, Tavna, Moštanica, Dobrun...
Mnogi od ovih manastira i crkava su nastali u vreme Nemanjića (12. vek) i imaju ikone i freske od izuzetnog značaja i vrednosti za celokupnu svetsku kulturu, a naročito za hrišćansku kulturu i civilizaciju. Stoga je UNESKO na listu svetske kulturne baštine do sada uvrstio manastire: Visoki Dečani, Studenica i Sopoćani, dok se u postupku nalaze i manastiri: Gračanica i Pećka patrijaršija, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.


Tagovi: Verski objekti Pravoslavne crkve
Slike proizvoda i usluga
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika1_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika2_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika3_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika4_thumb.jpg
Preporuke, pitanja i sugestije za firmu Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija
Preporuke

preporuke potrošača


mišljenja potrošača. iskustva običnih ljudi

Preporuke
Prikaži:

Preporuke potrošača za firmu Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija


Nema preporuka za ovu firmu - budite prvi koji će napisati preporuku!

Napišite pohvalu | Napišite primedbu

Pitanja potrošača za firmu Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija


Pitanja

Manastir Kmetovce Kosovo i Metohija

, 14.10.2015.

Tema: Ostalo

Sta ce da preuzme Srpska pravoslavna crkva u vezi sa nasim manastirom sv. Dimitrije koji jedva izdrzava svoje sveto postojanje.Sto se ne uradi restauracije nekada prelepog manastira u kome je po predanju krsten knez Lazar. Kosovska takozvana drzava ce da uradi konzervacije ali ce da bude tabla ne pravoslavan manastir vec hram iz tamo neke dardanije kraljevine kao sto vec rade tvrdjavi na novom brdu.Sramota za nas pravoslavce i srpsku pravoslavnu crkvu sto cuti i ne daje neko svetlo da smo im bitni kao vernici...

komentara Komentara (0) komentara Dodajte komentar

Pitanja

Razvod braka

, 17.10.2014.

Tema: Ostalo

Vec sedam godina sam sudski razvedena pa bih volela da znam i sta mi treba da bih se razvela i u crkvi..molim vas jako mi je to bitno jer smo i ja i suprug krenuli svojim zivotom...

komentara Komentara (0) komentara Dodajte komentar

Pitanja

Postovani

, 05.03.2014.

Tema: Ostalo

Molim Vas da mi odgovorite moja cerka Lackovic Ksenija Vam se obratila sa molbom da joj pomognete u vezi crkvenog razvoda niste nista odgovorili. Unapred zahvalna, majka Ankica Lackovic.

komentara Komentara (0) komentara Dodajte komentar

Sugestije potrošača za firmu Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija


Nema sugestija za ovu firmu - budite prvi koji će napisati sugestiju!

Napišite sugestiju