LEGALIZACIJA -OZAKONJENJE IZMENE ZAKONA

 

Krajem prosle godine ( 2018) izasla je izmena Zakona o ozakonjenju objekata ( Sl.gl.RS br.83/2018). Sto se tice potrebne projektne dokumentacije za ozakonjenje nema nekih izmena. Sadrzaj tehnickih izvestaja o izvedenom objektu je isti kao I sto je bio prema predhodnom Zakonu. Pored tehnickih izvestaja potrebno je uraditi geodetski snimak objekta , kao I etaziranje objekta od strane geometra u slucaju da objekat sadrzi vise funkcionalnih jedinica. Za specificne objekte I lokacije ima dodatnih zahteva , kao sto je uslovi MUP-a , Elaborat o geomehanickim istrazivanjima. Predaja pravnog osnova  se podrazumeva .

 Za investiture nema izmene oko placanja taksi . I dalje vazi pravilo placanja taksi, a ne gradj.zemljista.

Zbog ovog dela Zakon o ozakonjenju je I dalje  povoljan za vlasnike nelegalnih objekata.

Jedina je izmena sto ce neke manje legalizacije biti vracene da se resavaju u Opstinama, a ne u Sekretarijatu za legalizaciju. Koja je to povrsina objekta koja ce se pregledati u Opstinama, jos nije odluceno, ali ovih dana se ocekuje da se donese  Pravilnik.

Rok za prijavu  nelegalno izgradjenih  objekata je produzen , ali je I dalje uslov da je objekat izgradjen do 27.novembra 2015 I da se vidi na orto snimku. To znaci da vlasnici nelegalnih objekata , koji do sada nisu prijavili legalizaciju mogu to I sada da urade, ali pod uslovom da je izgradjen do izlaska Zakona o ozakonjenju.( novembar 2015)

Potrebna dokumentacija se radi u biroima , koji su ovlasceni za ovu vrstu poslova I koji imaju iskustvo u tome. Projektni biro “PreS arhing”doo ima dosta iskustva u izradi potrebne dokumentacije za ozakonjenje objekata.