Igračke su sredstva koja deca koriste u igri, za razonodu. Ovaj pojam se najčešće vezuje za decu, ali koriste ga i odrasli. One mogu biti napravljene od drveta, plastike, metala i drugih materijala. Pored fabrički proizvedenih igračaka, često se u igri upotrebljavaju i predmeti sa drugom osnovnom namenom. 

Igračke se uglavnom dele na igračke za dečake i igračke za devojčice. S obzirom na to da dame imaju prednost, a i na to da se ova igračka smatraja najstarijom na svetu, u nastavku teksta pišemo o lutkma.

Lutka

Smatra se da je lutka najstarija igračka na svetu. U etrurskim i egipatskim grobnicama arheolozi su pronašli lutke koje su napravljene od gline i drveta. Bile su veoma lepe, jarkih boja i ukrašene dragim kamenjem. Stručnjaci pretpostavljaju da su im pripisivane magične moći i da su korišćene u verskim ritualima. Lutke su pravili i Grci i Rimljani i to od pečene gline, drveta, voska i slonovače. Ruke i noge su im bile povezane žicom i prikazivale su odrasle žene. Ovakve kakve ih znamo danas, lutke počinju da se prave u 16. veku. Pravile su se ručno i bile su veoma skupe. Bile su obučene po uzoru na dame tog doba, pa je lutka od tada, pa sve do danas, ogledalo modnih trendova. Ako posmatramo lutke kroz istoriju, možemo takođe da ispratimo i istoriju mode.

Ginjol ili ginjola

Ginjol ili ginjola je vrsta lutke, nastala u Francuskoj početkom 19. veka. To su lutke kod kojih se ruka stavi unutar lutke. Pomoću srednjeg prsta, kažiprsta i palca pomeraju se glava i ruke lutke. Nekada davno, glave ginjola su pravljene od drveta, dok se sada prave od lakših materijala. Deca veoma vole lutkarske predstave, bez obzira da li su one profesionalne ili ih za njih organizuju u vrtiću, kući ili na nekoj kreativnoj radionici. Pored ginjola, u lutkarskim pozorištima se koriste i marionete. To su lutke kojima su glava, ruke i noge povezane tankim koncima. Lutkar drži lutku u vazduhu, upravlja njom i "govori" umesto nje. Pozorišta gde deca, ali i odrasli mogu pogledati lutkarske predstave su Pinokio u Beogradu, Pozorište lutaka Niš, Pozorište mladih Novi Sad, Pozorište iz kofera Novi Sad.

Barbika

Barbikino puno ime je Barbara Millicent Roberts. Na ideju da napravi Barbiku Rut Hendler, njena "majka" je došla gledajući svoju kćerku Barbaru kako se igra lutkom od papira.

Barbika je visoka 28,75 cm, ima četiri sestre: Skiper, Stejsi, Keli i Krisi i jednu romantičnu vezu sa momkom koji se zove Ken i koji se prvi put pojavio daleke 1961. godine. Prva Barbika predstavljena je 9. marta 1959. godine na Medjunarodnom sajmu igračaka u Njujorku. Tada je bila obučena u crno-beli kupaći kostim i koštala je svega tri dolara.

Svake sekunde se prodaju dve Barbi lutke u svetu.

Kućice za lutke

Prve "Kućice za lutke" su napravljene za prikazivanje minijaturnih verzija kuća veoma bogatih Evropljana, krajem 1500-ih godina. Umanjene Kućice su bile podeljeni pregradama, u kojima je bio prikazan minijaturni nameštaj, pribor za domaćinstvo, sve ono što se stvarno nalazilo u pravim kućama. One su prvobitno bile isključivo igračke za odrasle i ne samo što su prikazivale sitno pokućstvo izrađeno od egzotičnog drveta, metala, tkanine, one su takođe služile kao simbol bogatstva i prefinjenog ukusa jedne dame. Minijature su međutim, fascinirale decu koliko i odrasle i od 17. i 18.veka, Nemački proizvođači igračaka počinju da proizvode varijantu Kućica, koju nazivaju "Kuća za lutke". Ove Kuće su deca mogla da opreme sitnim stolicama, stolovima, krevetima... Masovna proizvodnja "Kuća za lutke" u 19.veku, omogućila je fabrikama igračaka da ponude ove kuće veoma jeftino, čime su i deca iz srednje klase mogla da ih priušte. Na prelazu u 20.vek, kompanije iz Nemačke, Sjedinjenih Američkih država i Engleske proizvode "Kuće za lutke" i nameštaj kojim se one opremaju, za svačiji ukus i novčanik. "Kuća za lutke" je nastavila da bude omiljena igačka devojčica širom sveta, a to je i danas.

Igračke su važne za razvoj dece, jer se kroz igru razvija motorika, koordinacija i uče i stiču različite veštine i znanja. Igračke su korišćene još u praistorijsko doba, a to potvrđuju razni predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja. 

Danas postoji veliki izbor igračaka za naše najmlađe i ukoliko svratite u pravu radnju, lako je pronaći neku koja će ih oduševiti. Mi vam preporučujemo da posetite prodavnicu ODDO IGRAČKE i svoju decu obradujete najlepšim novogodišnjim poklonom. Tamo ćete pronaći ogroman izbor igračaka i za dečake i za devojčice i sigurno ćete uspeti da pronađete neku koja će baš Vaše dete usrećiti.