Ako ste prinuđeni da živite u stanu u suterenu I imate problem sa pojavom vlage ne treba da očajavate jer svaki prostor može da se prilagodi  normalnim uslovima za zivot.
Ukoliko ste se odlučili da suteren preuređujete obratite pažnju da li postoji hidroizolacija i termoizolacija. Nikako nemojte da počinjete fine radove u prostoru dok ne obezbedite dobru izolaciju. Na taj način ćete sprečiti iznenađenja u vidu pojave kondenzacije ili budji na zidovima.


Hidroizolacija podova i zidova suterena se radi u odnosu na namenu prostorije i danas se na tržištu može naći veliki broj kvalitetnih materijala.
Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je delimično ukopana u teren, potrbna je kvalitetna  hidroizolacija. Takođe, neophodno je obezbediti dobru ventilaciju prostora, tako da treba birati prozore koji imaju mogućnost otvaranja na kip. Ovaj tip prozora, zbog pozicije suterenskih prostora, pokazao se kao važan sigurnosni element.


SANACIJA HIDROIZOLACIJE SUTERENA


Ako hidroizolacija suterena nije strucno izvedena ili je potpuno izostavljena, ili je doslo do njenog ostecenja u zidovima I na podu ce se pojaviti vlaga.Njena pojava je cesta u gradjevinskim objektima,kako u starijim tako I u onim novijeg datuma izgradnje. Zbog dejstva vlage koja se u zidovima siri  kapilarnim penjanjem,potrebno je primeniti odredjene tehnoloske postupke za njeno otklanjanje iz zidova I poda.
Postoje vise metoda da se sanira hidroizolacija suterena :


Otklanjanje vode I vlage penetratom.
Injektiranjem.
Impegracijom.
Testerisanjem.
Utiskivanje rebrastih nerdjajucih limova u spojnicu.
Sanacija izolacije izbijanjem slojeva opeke…
Hidroizolacija suterena od vode I vlage penetratom


Ovaj nacin naknadne izrade hidroizolacije penetratom  zahteva skidanje maltera sa zidova do iznad kote terena na zidovima i   skidanje poda sa patosa do  cvrste  betonske podloge po potrebi. Pristupa se slicovanju spoja horizontale I vertikale I na spojevima  dva zida u visini iznad kote terena  gde je najveci pritisak vode. Dobro ociscenu podlogu nakvasiti da bude vlazna pa naneti jedan sloj penetrata, zatim u slicovani deo napuniti penetrat malterom sa izradom zalucenja. Zatim naneti  jos dva sloja penetrata. Izmedju slojeva prskati I svaki sloj nanositi na vlaznu podlogu.Po zavrsetku prskati vodom da ne pregori.


Hidroizolacija suterena injektiranjem
 

Ovaj postupak sluzi  za  prekid kapilarne vlage u zidovima od opeke,betona… Zasniva se na hemiskim procesima koji nastaju posle unosenja u zid tecnost koja u zidu izazivaju kisele procese .Procesi se odvijaju I u najsitnijim porama materijala I stvaraju neupijajucu silicijumovu ispunu koja onemogucava kapilarno penjanje vlage.


Prvi postupak je obiti malter sa zida do odgovarajuce visine.
Tecnost se u zidove unosi  nakon busenja rupa (f-22mm) u cik-cak  rasporedu  na odstojanju od oko 15 cm pod uglom od 45 stepeni. Gde god  je moguce busiti u maltersku spojnicu-fugu.
Tecnost se naliva u rupe nakon isisavanje prasine iz njih pomocu usisivaca, tecnost  se naliva u rupe sve dok ga zid upija. Kad se postupak zavrsi rupe treba ispuniti cementnim malterom sa dodatkom koji sprecava kapilarnost cementnog maltera u rupi.
Posle nalivanja cementnog maltera sa odgovarajucim dodatkom u rupe  malter koji je odstranjen treba obnoviti.


Hidroizolacija suterena od vlage impegracijom


Ovaj postupak sluzi  za  prekid kapilarne vlage u zidovima od opeke,betona… Zasniva se na hemiskim procesima koji nastaju posle unosenja u zid tecnog  gela koja u zidu izazivaju kisele procese .
Prvi postupak je obiti malter sa zida do odgovarajuce visine.
Tecni gel se u zidove unosi  nakon busenja rupa (f-22mm) rasporedu  na odstojanju od oko 15 cm pod uglom od 90 stepeni. Gde god  je moguce busiti u maltersku spojnicu-fugu.
Tecni gel se naliva u rupe nakon isisavanje prasine iz njih pomocu usisivaca, tecni gel  se naliva u rupe samo jednom. Kad se postupak zavrsi rupe treba ispuniti cementnim malterom sa dodatkom koji sprecava kapilarnost cementnog maltera.
Posle nalivanja cementnog maltera sa odgovarajucim dodatkom . Malter koji je odstranjen treba obnoviti.

Hidroizolacija suterena od vlage testerisanjem


Ovom metodom izrade hidroizolacije se vrsi rucnim I motornim testerama.Testerisanje se vrsi u deonici od 1-1.5 metar na rastojanju od 3 metra izmedju jedne I druge deonice.
a)U spojnicu gde je izvrseno testerisanje uvlace se izolacione trake ima (ih vise vrta).Nakon uvlacenja izolacione trake u spojnicu se ubrizgava cementni malter pod pritiskom.
b) Utiskivanje rebrastih nerdjajucih limova u spojnicu.Limovi se utiskuju u spojnicu udarcima cekica ili pomocu pneumatskih cekica.Limovi presecaju vlagu od jednog do drugog zida.
Hidroizolacija suterena od vlage izbijanjem slojeva opeke
Prilikom pristupanja ovom metodom izbija se 5-6 redova opeke 0.80-1.20 metara  na medjusobnom razmaku najmanje 3 metra.Na dnu otvora izradi se cementna kosuljica  i sacekati da se osusi ,zatim postaviti na kosuljicu hidroizolacionu traku  duzu za po 10 cm od zida da bi mogla da se spoji izolacija iz susednog polja.Kad se uradi hidroizolacija zida ponovo se ozida zid novim opekama I obavezno podbije klinastim opekama zalivenim cementnim malterom. Izolacione trake spojene u celinu imaju preklop od 10 cm.