Svaka industrija koja se bavi proizvodnjom automobila to radi na konvencionalan način. Automobil mora da bude proizveden tako da bude po ukusu mnogih, te su dizajn i estetika automobila koji ide u prodaju uglavnom vrlo jednostavni, a ljudi su, kao što znamo, vrlo različiti.

Tako dolazi do prirodne potrebe individue da automobil, kao važan sastavni deo svog života i svakodnevnice, prilagode sopstvenom ukusu i stilu. Zavisno od afiniteta i kreativnosti, svako će to uraditi na drugačiji način. Ukoliko ste zainteresovani za razvijanje kreativnosti i talenta za ukrašavanje, razmislite o tome da odete na neki kurs. Neke od takvih kurseva nudi radionica na Vračaru  koja ima mnogo saržaja u vidu veština koje učite. Tokom učenja ovih veština, u isto vreme ćete raditi na razvoju kreativnog duha i sigurno ćete pronaći inspiraciju za ukrašavanje vašeg automobila.

U nastavku teksta sledi par opštih smernica za unikatno uređenje automobila, koje potom svako može da realizuje na sebi svojstven način.

Razmislite o imidžu


Kako biste na kraju procesa dobili auto po svojoj meri, potrebno je da razmislite o nekoliko ključnih stvari. Kakav je vaš stil života? Da li auto koristite svakodnevno? Koristite ga možda i u poslovne svrhe? Ili samo za izlaske, izlete, putovanja?

Ukoliko auto koristite svakodnevno za odlazak na posao, jasno je da sa spoljašnjošću automobila ne treba preterano da se igrate. Ne želite da ostavite neozbiljan utisak u poslovnim krugovima. To se pogotovo važi u slučaju da vam je privatni auto u isto vreme i službeni, pa vam služi i za obavljanje aktivnosti u toku samog vršenja posla.

Ukoliko, pak, niste ograničeni ovim faktorom, već vam kola uglavnom služe za putovanja, izlete, ili prosto za odlaske od jednog do drugog dela grada - onda ste slobodni da pustite mašti na volju ukoliko to želite. Ali svakako ne treba preterati - držite se van granica kiča.

Odgovor na sledeće pitanje takođe treba da znate pre početka uređivanja automobila: koja je vaša paleta boja? Da li ste klasičan tip ličnosti, najviše volite crnu, belu i bež boju? Ili više volite da se igrate sa stilovima i bojama, pa su boje koje idu uz vaš karakter: žuta, crvena, zelena.

Izgled spoljašnjosti auta možete promeniti folijom


Folije za kola, sem estetske funkcije, imaju i  zaštitnu funkciju - štite površinu samih kola od prljavštine i ogrebotina.

Folija može da bude jednostavna mat - ona samo eliminiše sjaj sa vaših kola i postiže mat završnicu. Ova folija odličan je izbor za one koji ne žele mnogo toga da menjaju, verni su klasičnom ukusu, kolima idu na posao, a ipak žele nešto da promene.

Folije sa različitim dezenima i bojama - njih možete pronaći u raznim varijantama, dezenima, bojama, šarama. Savršene su za avanturistički tip ličnosti, za one koji vole da se ističu i žele da to čini i njihov auto.

Unutrašnjost se menja navlakama


Navlake koje se nalaze u ponudi auto prodavnica uglavnom su iste ili vrlo slične onim jednostavnim i uobičajnim koje je vaš auto imao i kad ste ga kupili. To može biti vaš izbor, ali ako želite da eksperimentišete - ne mora. Ukoliko još nemate svog krojača - evo još jednog razloga da ga nađete. Navlake za sedišta ne morate da kupujete, njih možete i da sašijete!

Ovako možete sami da smislite izgled i ukombinujete boje navlaka za sedišta po vašem ukusu. Takođe, vrlo je moguće da će krojač moći da smisli na koji način da vam slične navlake napravi i za menjač i volan. Ovim jednostavnim postupkom promenićete čitav enterijer vašeg automobila.

Aksesoari


Jelkica, kockica, ikonica…Ili nešto inovativnije poput mirišljavih vrećica ili stikera na staklima?  Izbora je mnogo, a ključno je da vaš izbor asesoara za automobil bude u skladu sa enterijerom i spoljnim izgledom automobila i tako predstavlja čitavu celinu jednog stila - vašeg stila.

I za kraj, ne zaboravite da je bitno da se prilikom promena na automobilu informišete o odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno o Pravilniku o ispitivanju vozila koji određuje granice promena na automobilu i stvari koje biste prilikom promene morali da prijavite.