Ovi sajmovi su za pasionirane ljubitelje automobilizma idealna prilika da pogledaju najnovije modele, opremu i tehnologije. Ako ste među njima, obeležite dane u kalendarima i spremite se za evropsku turu!

Evropa iz godine u godinu na sajmovima automobila beleži veliku posetu: oni okupljaju ljubitelje oldtajmera, brzih i hibridnih automobila, kao i obične kupce i radoznalce.

Ovo su najznačajniji sajmovi i događaji iz sveta automobila u Evropi.

#1 Internationale Automobil - Ausstellung

Međunarodni sajam automobila u Nemačkoj je, po broju izloženih vozila, najveći sajam automobila na svetu. Održava se još od 1800. godine!

Održava se svake godine, sledećom dinamikom:

  • svake neparne godine, u Frankfurtu na Majni izlažu se putnički automobili;
  • parnim godinama se u Hanoveru izlažu komercijalna vozila.

Oba sajma se obično održavaju krajem septembra, a manifestacija je ovako podeljena 1990. godine zbog porasta broja posetilaca i automobila. Tu je izložbeni prostor za automobile, auto - delove, motore, a i organizacija seminara i gostovanja svetskih stručnjaka.

#2 Paris Mondial De L’ Automobile

Pariski sajam automobila održava se na svake dve godine, a 2018. će proslaviti 120 godina svog postojanja!

Ljubitelji automobila, profesionalci, kupci, amateri i trgovci iz auto - industrije svakog oktobra posećuju Pariski sajam automobila kako bi imali priliku da premijerno vide mnoge najnovije modele automobila, uživaju u štandovima i inovativnim događajima, radionicama i izložbama. One pokrivaju tehnološki, ali i ekonomski i socijalni aspekt automobilizma.

2016. godine, ovaj sajam posetilo je preko milion ljudi, a izlagalo oko 245 brendova. Gosti su mogli i da isprobaju samostalni automobil!

#3 International Geneva Motor Show

Svake godine u martu, Ženevski sajam automobila u Švajcarsku privuče mnoštvo posetilaca zainteresovanih za najnovije modele i inovacije iz sveta automobila i auto - industrije.

Održava se u Palexpo centru, nadomak aerodroma Cointrin, tako da je pristup stranim gostima maksimalno olakšan. Ovde su još od 1905. izloženi svi važniji modeli vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i egzotični superautomobili i vozila na paru.

Zanimljivo je da se na ovom sajmu održavaju i brojne društveno - političke debate.

#4 Goodwood Festival of Speed

Gudvudski festival brzine - zvuči zanimljivo!

Na jednom brdu u Zapadnom Saseksu u Engleskoj, svakog juna ili jula, održava se čuveni automobilski šou: na programu je izložba automobila, od starih modela iz Edvardijanskog doba do modernih „čudovišta” i raznih modela Formule 1. Tu su i čuvene Hillclimb trke i mnoge druge interesantne aktivnosti sa repertoara.

Leta 2018. ovaj događaj proslaviće srebrni jubilej, tj 25 godina postojanja.

#5 Performance Car Show

Performance Car Show je vodeći britanski sajam sporstskih automobila sa neverovatnim modernim performansama.

Gosti izbliza mogu da vide najbolju auto - mašineriju, super - automobile i ekskluzivne primerke iz prošlih dekada; 2016. godine, ovde je izložen prvi proizveden  Simca 1100 TI!

Sledeći Performance Car Show održava se početkom 2019. godine.

#6 Antwerp Classic Salon

Ako se početkom marta zadesite u Belgiji a volite stare automobile - svratite do Antverpena!

Ovo je najprestižniji sajam automobila za zemlje Beneluksa u Evropi, a 2018. godine održaće se od drugog do četvrtog marta u ovom belgijskom gradu.

Antwerp Classic Salon posetiocima u 4 hale i na preko 20.000 kvadratnih metara izložbenog prostora nudi kvalitetan program; prošle godine, gosti su imali priliku da vide najlepše stare automobile i auto - delove, ali i da kontaktiraju restauratore starih automobila.

#7 Electric and Hybrid Vehicle Technology Expo

Proteklih godina, veliku pažnju privlače klimatski problemi nastali zbog zagađenja, a u emisiji štetnih gasova umnogome učestvuju i automobili. Zato se ovaj sajam bavi promocijom automobilskih tehnologija kojima se životna sredina manje oštećuje.

EVTECH Expo je najveći sajam električnih i hibridnih automobila u Evropi. Ovde će 2018. godine izlagati preko 300 proizvođača i uslužnih firmi iz oblasti, pa se posetioci mogu dobro upoznati sa najsavremenijom ekološkom tehnologijom u automobilizmu: električnim komponentama, baterijama, opremom i materijalima.

Među izlagačima su i Tesla, Panasonic, Siemens i Henkel, a ove godine sajam se seli u Hanover u Nemačkoj.

Na ovim sajmovima očekujte gužvu, ali i najnovije modele i luksuzne primerke iz celog sveta. Bilo da vas zanima najstariji ili najnoviji model ili samo gledate, lepo ćete se provesti.