Nekada davno žene nisu mnogo marile za liniju, naročito posle porođaja, ali se to u međuvremenu promenilo i danas je jako važno biti vitak, bez sala na stomaku i bokovima. Naravno, ništa se ne radi preko noći, pa je većini žena potrebno oko godinu dana posle porođaja da vrati telo u normalu.

– Pohvalno je što mlade majke brinu o svom telu, ali ne bi trebalo da postavljaju pred sebe nerealne ciljeve. Telo će se nakon porođaja svakako vratiti u formu za tri meseca, pa lekari strogo zabranjuju rigorozne dijete i iscrpljujuće vežbe. To, naravno, ne važi u slučajevima ekstremne gojaznosti, hormonskih poremećaja i poremećaja u ishrani – kaže Branka Mirković, nutricionistkinja.

Za mame koje ne doje

Mame koje ne doje trebalo bi više da vode računa o unosu kalorija.

– Jedite sve, ali vodite računa o količini. Da biste lakše kontrolisale porcije, stalno koristite isti tanjir. Odredite količinu koju ćete pojesti i nikad ne dosipajte dodatak – savetuje Branka Mirković, nutricionistkinja.

Bez masnoća i začina

Za početak treba raskrstiti sa zabludama da dojilje, kao i trudnice, treba da jedu za dvoje. Naprotiv, mame koje doje treba da unose samo 350 kalorija više nego inače. To je svega pola litre mleka ili jogurta više dnevno. Prejedanje je zabranjeno jer ono ne utiče na proizvodnju mleka, već samo na stvaranje masnih naslaga na telu.

– Ishrana treba da bude lagana, bez masnoća, raznovrsna i ne mnogo začinjena. Uz takvu dijetu i dosta tečnosti, trebalo bi da gubite kilogram nedeljno. Takođe, mame treba da znaju da je dojenje, osim što je zdravo za bebu, i korisno za liniju jer sagoreva neverovatnih 500 kalorija dnevno – kaže naša sagovornica.

Međutim, ako imate loše navike u ishrani, preterani višak kilograma, zdravstvene probleme ili poremećaj ishrane, što podrazumeva, nekontrolisano prejedanje, zavisnost od neke hrane, konsultujte stručnjake.

– Uz kontrolu i pravilan individualni program možete gubiti i 10 odsto telesne mase mesečno. Tako ćete naučiti kako da promenite navike, obuzdate nekontrolisanu želju za hranom, šta i koliko da jedete – kaže naša nutricionistkinja koja preporučuje svim ženama da im kvalitetan režim ishrane postane način života.
Vežbanje tek posle četiri meseca

Ozbiljniji trening se ne preporučuje u prva četiri meseca posle porođaja, odnosno prvih šest meseci posle carskog reza, zbog potencijalno lošeg uticaja na laktaciju i kvalitet mleka. Zato je za žene koje žele da smršaju veoma važan period od petog do desetog meseca, jer se tada kilogrami najlakše tope. Posle desetog meseca skidanje kilograma ide malo teže.

Jedite ono što volite

Kao pravilan i zdrav režim ishrane, Branka Mirković predlaže raznovrsnu hranu, pa u jelovniku moraju da budu zastupljeni ugljeni hidrati, belančevine, omega-3 masne kiseline, voće i povrće.

– Nije zdravo odricati se svega što volite. Osim toga, postoje predrasuda da zdrava hrana nije ukusna, ali to jednostavno nije tačno. Ukoliko, ipak, imate povremene napade gladi, popijte čašu vode, pojedite šaku badema, parče integralnog hleba, porciju integralnog pirinča, svežeg povrća ili voća, uzmite čašu jogurta – nabraja naša sagovornica i naglašava da mame ne smeju da budu gladne i nervozne jer to bebe osećaju.

Nakon par meseci ili kad prestanete da dojite bebu, spremni ste za aktivniji trening, ali i određene tretmane koji vam mogu pomoći da ponovo i relativno brzo povratite svoju idealnu liniju. VANQUISH tretman smatra se jednim od najboljih načina za skidanje viška masnih naslaga upravo sa onih područja gde vam je to potrebno. Kod žena to su uglavnom stomak, kukovi, butine i ruke.

Predeo stomaka tretira se Vanquish sondom u polju visoke frekvencije i dolazi do lokalnog zagrevanja tkiva i deluje isključivo na masne ćelije što dovodi do smanjenja obima u tretiranom predelu za 3 do 8cm već posle prvog tretmana i do 2kg u težini. Ova tehnologija selektivno zagreva tvrdokorne masne naslage
topeći ih,izazivajući apoptozu masnih ćelija, a višak se metabolički eliminiše iz organizma.