U ovim hladnim danima često nas muči kašalj, bilo suvi ili produktivni. Kašalj je obično posledica neke virusne ili bakterijska infekcije. Ostali simptomi koji se mogu javiti su curenje iz nosa, povišena temperatura, kijanje, upaljeno i bolno grlo. Kašalj takođe može biti i posledica alergije. Do kašlja dolazi kada iritanti nadražuju nervne završetke u disajnim putevima između grla i pluća.

Na sreću, ne moramo zbog svakog kašlja odmah kod lekara. Postoji više prirodnih načina da izlečimo kašalj. Ovde ćemo navesti nekoliko:

  • Sirup sa medom i limunom

150ml meda, 50ml limunovog soka i 50ml kokosovog ulja ili hladno ceđenog maslinovog ulja pomešajte i zagrevajte do tačke ključanja. Sipajte u sterilnu posudu i čuvajte u frižideru. Konzumirati po jednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno.

  • Čaj od đumbira

12 režnjeva svežeg đumbira, kašika meda i dve kašike ceđenog limuna. Đumbir prelijte sa 6dl vode i zagrevajte ali da ne proključa, zatim dodajte med i limun. Pijte nekoliko šolja tokom dana.

  • Čaj od crnog luka

Tri glavice crnog luka srednje veličine oprati i iseći na četiri dela (zajedno sa ljuskom). Kuvati u 1l vodedok trećina vode ne ispari. Procediti, baciti luk a tečnost piti po malo tokom celog dana.

 

Ukoliko nemate vremena ili vam se ne sviđa ukus ovih narodnih lekova u prodavnicama zdrave hrane i apotekama možete kupiti instant čaj na bazi suvih ekstrakata lekovirog bilja Bronhotisane. Bronhotisane je napravljen od suvih ekstrakata belog sleza, jagorčevine, timijana, ehinacee sa dodatkom meda, limuna i C vitamina. Priprema se tako što se sadržaj kesice rastvori u 2 dl tople ili hladne vode. Više informacija potražite na www.herbadar.com