Republički zavod za statistiku Srbije

Pošaljite:
Preporuke (0)
Pitanja (1)
(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
  • Telefon 1: 011 241 2922
  • Telefon 2: Nedostupno
  • Faks: 011 241 1260
Radno vreme: Radni dan: 07:30-15:30;
Lokacije:

Milana Rakića 5, Beograd, Zvezdara, Srbija

Plaćanje: Nedostupno

Brendovi:
O nama
Preporučite ovu firmu Preporučite ovu firmu

Zvanična statistika u Republici Srbiji ustanovljena je 1862. godine, kada je knez Mihailo Obrenović doneo akt kojim se ekonomsko odeljenje Ministarstva finansija obavezuje da vodi statističke poslove. Ova godina se uzima kao početak državne statistike iako je istorija zabeležila da su se na ovim prostorima i ranije vršila prebrojavanja obveznika plaćanja poreza, popisivanje stoke (1824. godine) i redovni popisi stanovništva (od 1834. godine), kao i, od 1843. godine, redovno praćenje statistike spoljne trgovine, statistike unutrašnje trgovine, statistike cena i statistike zarada (nadnica).

Statistički poslovi su se, pre osnivanja državne statistike, odvijali i kroz učešće predstavnika Srbije na međunarodnim kongresima statističara u Hagu 1859, Berlinu 1863. i Firenci 1867. godine.

Zakon o ustrojstvu statistike donet je 1881. godine, a od 1882. godine statistika prelazi u nadležnost Ministarstva narodne privrede.
Državna statistika Srbije je član Međunarodnog statističkog instituta od osnivanja ove značajne institucije, odnosno od 1885. godine.
Direkcija državne statistike osniva se 1919. godine pri Ministarstvu socijalne politike Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, s tim da posebna kancelarija statistike Srbije ne postoji sve do 1945. godine.
U oblasti publicističke delatnosti, prvi Državopis Srbije izašao je iz štampe 1863. godine. Popis ljudstva štampan je 1863. godine. Prvi Statistički godišnjak Kraljevine Srbije izdat je za 1893. godinu, s tim da 1894. godine prestaje da izlazi Državopis. Poslednji Statistički godišnjak Kraljevine Srbije izlazi 1910. godine. Ponovno obnavljanje ove edicije izvršeno je 1954. godine kada izlazi iz štampe Statistički godišnjak Srbije kao kompleksna statistička publikacija koja obuhvata rezultate statističkih istraživanja iz različitih oblasti.

Republički zavod za statistiku osnovan je 1945. godine.

U periodu od 1945. do 2006. godine Republički zavod za statistiku je u pogledu obaveze sprovođenja jedinstvenih programa statističkih istraživanja i metodologija bio podređen Saveznom zavodu za statistiku, s tim da je imao samostalnost u finansijskim, kadrovskim i drugim pitanjima.

Slike proizvoda i usluga
Preporučite ovu firmu Preporučite ovu firmu
Republički zavod za statistiku Srbije, Milana Rakića 5, Beograd, Zvezdara, Srbija, Državne ustanove i organi,
Republički zavod za statistiku Srbije, Milana Rakića 5, Beograd, Zvezdara, Srbija, Državne ustanove i organi,
Preporuke i pitanja za firmu Republički zavod za statistiku Srbije
Postavite pitanje firmi ili Preporučite firmu
Preporuke (0)
Pitanja (1)
(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Preporuke
Napišite preporuku
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!
Postavite pitanje
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!

Upišite validan e-mail da bi preporuka bila objavljena.

 

Saznajte mišljenje svojih prijatelja o ovoj firmi!

Mislite da Vaši prijatelji znaju više o ovoj firmi?
Pitajte svoje prijatelje na Facebook-u za mišljenje o ovoj firmi.

Preporuke (0)
Pitanja (1)
Postavite pitanje ili Napišite preporuku

Nema preporuka za ovu firmu - budite prvi koji će napisati preporuku!

Pitanja (1)
Postavite pitanje ili Napišite preporuku
26.07.2004.

Pitanje: Molba
Trebaju mi imena svih stranih drzavljana koji su se skolovali u nasoj zemlji u periodu od1945 do 2000 godine,ukoliko neracunamo gradjana bivsih republika. Trebaju mi njihova imena i imena drzava iz kojih dolaze.Imena onih koji su se skolovali u nasoj u Srbiji i Crnoj gori i ukoliko imate podatke od onih koji su se skolovali u nasim bivsim republikama u gore naznacenom periodu.Ukoliko ste u mogucnosti odgovor mi dostavite na mail adresu.Unapred hvala
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!

Upišite validan e-mail da bi komentar bio objavljen.