Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija

Pošaljite:
Preporuke (0)
Pitanja (3)
(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Napišite preporuku Postavite pitanje
  • Telefon 1: 011 302 5112
  • Telefon 2: Nedostupno
  • Faks: Nedostupno
Radno vreme: Nedostupno
Lokacije:

Kralja Petra Prvog 5, Beograd, Stari grad, Srbija

Kategorija:

Opšte informacije

Delatnosti:
Plaćanje: Nedostupno

Brendovi:
O nama
Preporučite ovu firmu Preporučite ovu firmu
Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija - Verski objekti Verski objekti Pravoslavne crkve Srpska pravoslavna crkva Beograd Srbija

Srpska pravoslavna crkva je pomesna autokefalna crkva. Nalazi se na 6. mestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang patrijaršije. Sedište Srpske pravoslavne crkve je u patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Sadašnja zgrada Patrijaršije sazidana je 1934-35. godine po projektu arhitekte Viktora Lukomskog. U istočnom delu zgrade nalazi se kapela posvećena svetom Simeonu Mirotočivom. U Patrijaršiji se nalaze Biblioteka i Muzej Srpske pravoslavne crkve.
Na čelu Srpske pravoslavne crkve, kao njen vrhovni poglavar, nalazi se patrijarh srpski sa titulom „arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski“.
Najviša crkveno-jerarhijska tela su Sveti arhijerejski sabor, Sveti arhijerejski sinod i Veliki crkveni sud, a najviša crkveno-samoupravna tela su Patrijaršijski savet i Patrijaršijski upravni odbor. Na čelu svih ovih tela, osim Velikog crkvenog suda, nalazi se patrijarh srpski.
Srpska pravoslavna crkva je episkopalna odnosno njena glavna administrativna podela je na eparhije. Na čelu eparhije se nalazi eparhijski arhijerej, koji nosi neko od zvanja: episkop, mitropolit, arhiepiskop ili patrijarh.
Teritorija na kojoj deluje Srpska pravoslavna crkva podeljena je na 5 mitropolija, 34 eparhije i Ohridsku arhiepiskopiju koju čine 1 mitropolija i 6 eparhija.
Eparhije se dalje dele na arhijerejska namesništva, od kojih se svako sastoji iz nekoliko crkvenih opština. Parohija je najmanja jedinica u crkvenoj organizaciji. To je zajednica vernika koja se okuplja na svetoj liturgiji koju vodi sveštenik.
Srpska pravoslavna crkva ima veliki broj hramova i manastira. Među najpoznatije i najznačajnije spadaju:
• Hram Svetog Save na Vračaru, Saborna crkva i Crkva Svetog Marka u Beogradu,
• manastiri: Hilandar, Studenica, Žiča, Gračanica, Dečani, Sopoćani, Pećka patrijaršija, Devič, Mileševa, Ravanica, Ljubostinja, Ćelije, Tronoša, Ostrog, Cetinjski manastir, Hopovo, Krušedol, Vraćevšnica, Manasija, Đurđevi Stupovi, Lepavina, Krka, Krupa, Dragović, Banjska, Piva, Savina, Soko, Gornjak, Vitovnica, Radovašnica, Tavna, Moštanica, Dobrun...
Mnogi od ovih manastira i crkava su nastali u vreme Nemanjića (12. vek) i imaju ikone i freske od izuzetnog značaja i vrednosti za celokupnu svetsku kulturu, a naročito za hrišćansku kulturu i civilizaciju. Stoga je UNESKO na listu svetske kulturne baštine do sada uvrstio manastire: Visoki Dečani, Studenica i Sopoćani, dok se u postupku nalaze i manastiri: Gračanica i Pećka patrijaršija, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.


Tagovi: Verski objekti Pravoslavne crkve
Slike proizvoda i usluga
Preporučite ovu firmu Preporučite ovu firmu
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika1_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika2_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika3_thumb.jpg
verski-objekti-pravoslavne-crkve_slika4_thumb.jpg
Preporuke i pitanja za firmu Srpska pravoslavna crkva - Patrijaršija
Postavite pitanje firmi ili Preporučite firmu
Preporuke (0)
Pitanja (3)
(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Napišite preporuku Postavite pitanje
Preporuke
Napišite preporuku
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!
Postavite pitanje
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!

Upišite validan e-mail da bi preporuka bila objavljena.

 

Saznajte mišljenje svojih prijatelja o ovoj firmi!

Mislite da Vaši prijatelji znaju više o ovoj firmi?
Pitajte svoje prijatelje na Facebook-u za mišljenje o ovoj firmi.

Preporuke (0)
Pitanja (3)
Postavite pitanje ili Napišite preporuku

Nema preporuka za ovu firmu - budite prvi koji će napisati preporuku!

Pitanja (3)
Postavite pitanje ili Napišite preporuku
14.10.2015.

Pitanje: Manastir Kmetovce Kosovo i Metohija
Sta ce da preuzme Srpska pravoslavna crkva u vezi sa nasim manastirom sv. Dimitrije koji jedva izdrzava svoje sveto postojanje.Sto se ne uradi restauracije nekada prelepog manastira u kome je po predanju krsten knez Lazar. Kosovska takozvana drzava ce da uradi konzervacije ali ce da bude tabla ne pravoslavan manastir vec hram iz tamo neke dardanije kraljevine kao sto vec rade tvrdjavi na novom brdu.Sramota za nas pravoslavce i srpsku pravoslavnu crkvu sto cuti i ne daje neko svetlo da smo im bitni kao vernici...
17.10.2014.

Pitanje: Razvod braka
Vec sedam godina sam sudski razvedena pa bih volela da znam i sta mi treba da bih se razvela i u crkvi..molim vas jako mi je to bitno jer smo i ja i suprug krenuli svojim zivotom...
05.03.2014.

Pitanje: Postovani
Molim Vas da mi odgovorite moja cerka Lackovic Ksenija Vam se obratila sa molbom da joj pomognete u vezi crkvenog razvoda niste nista odgovorili.
Unapred zahvalna,
majka Ankica Lackovic.
Polja označena crveno nisu pravilno popunjena!

Upišite validan e-mail da bi komentar bio objavljen.