Bilo da kuvate kafu, čaj ili supu iz kesice, dobar ketler će vam pomoći da to uradite brzo i bezbedno. Kako biste pri nabavci ovog korisnog kućnog aparata napravili pravi izbor, trebalo bi da imate u vidu nekoliko stvari.

Postoje dve vrste ketlera: oni za šporet i električni.

Iako su ovi potonji moderniji, mnogi ljudi odlučuju se za tradicionalniji model napravljen od metala, u koji se voda lako sipa. Njihova prednost je u tome što su zgodni za poneti, pa vam mogu olakšati putovanja.

Električni ketleri iziskuju utičnicu u blizini, ali vodu zagrevaju mnogo brže od "običnih", što ih čini i energetski efikasnijim.

Mogu biti napravljeni od metala, plastike i stakla, i mogu imati različite karakteristike.

Prilikom kupovine, imajte na umu sledeće odlike i jedne i druge vrste aparata za grejanje vode. 

Samo telo ketlera može biti različite veličine i oblika - visoko i usko ili kratko i široko.

Drška običnih ketlera nalazi se uglavnom iznad tela, kako biste ih lakše uklanjali sa vruće ringle, dok se ona kod električnih nalazi sa strane. S obzirom na napredniji dizajn električnih ketlera, ona je uglavnom oblikovana tako da što bolje "legne" u vašu šaku.

Električni ketleri se javljaju u dve varijante: sa i bez baze, sa koje se (u slučaju da je imaju) čim se voda zagreje sklanjaju.

Element ketlera koji zapravo greje vodu je dobro prikriven, pa nema opasnosti da ćete doći u kontakt sa delom vašeg aparata za grejanje vode koji ima najvišu temperaturu.

Obični ketleri uglavnom imaju pištaljku koja se oglašava kad voda provri.

Neki modeli električnih ketlera imaju regulator temperature koji vam omogućava da kontrolišete stepen do kog se vaša voda greje.

Ukoliko imate veliku porodicu trebalo bi da potražite ketler većeg kapaciteta, kako bi vam zaista uštedeo dragoceno vreme. Takođe, kada kupujete običan ketler, najbolje je da bude od bakra ili čelika, kako bi vam trajao više godina.

Iako su plastični električni ketleri mnogo jeftiniji, metalni su isplativiji iz više razloga. Osim što voda u njima duže ostaje topla, materijal od kog je sačinjena unutrašnjost aparata utiče i na ukus vode.

Za razliku od ketlera sa staklenim telom, metalni zidovi mogu promeniti ukus vode.

Objavite i Vi svoj članak, kliknite ovde.

Pročitajte uputstvo za korišćenje servisa "Aktuelni članci" na ovom linku.